torstai 12. elokuuta 2010

H&M Home - silkkaa järjettömyyttä

Olen aiemminkin kritisoinut halpaketjuja, ja niiden glorifiointia muodin "demokratisoijina". Okei, joskus 70-luvulla homma on ollut ehkä suunnilleen hanskassa vielä, ja halpaketjut ovat mahdollistaneet sen, että köyhemmätkin ovat saaneet joitakin hienoja vaatteita päällensä. Nyt tilanne on kuitenkin ennemminkin se, että köyhäkin voi ostaa mitä tahansa ja jos sattuu olemaan sekä rikkaampi eikä myöskään ajattele juuri mitään, voi uuden asukokonaisuuden ostaa vaikka joka viikko.

Nyt sama ilmiö on siirtymässä kodin sisustukseen. En voi muuta kuin kauhulla katsoa tätä, miten nyt kodintekstiilienkin käyttöikä vähenee ja kodin ilmettä halutaan vaihtaa useammin. Eikö jo IKEA olisi jo riittänyt turvaamaan tätä kertakäyttötekstiilien ja -huonekalujen tarvetta?

Pakko ihmetellä, että eikö tässä maailmassa saa olla ikinä mitään pysyvää. Sen jotenkin ymmärtää, että pukeutumisen saralla haluaa kokeilla jotain uutta välillä, mutta eivätkö huonekalut ja kodintekstiilit ole sellaisia, että niiden kanssa eletään? Eikä niin, että olohuone vaihtaa väriä kerran vuodessa ja makuuhuoneessa on uudet lakanat kerran kuukaudessa. Vanha huonekalu alkaa istua asuntoon ihan niin kuin vanha vaatekin alkaa istua vartaloon, jos ne vaan ovat hyvin tehtyjä. Kohta kirpputorit ovat sen sijaan täynnä nyppyyntyneiden trikootoppien lisäksi nyppyyntyneitä koristetyynyjä ja sydänpussilakanoita.

En ymmärrä, miten esteetikoiksi, muodinharrastajiksi ja sisustamisesta kiinnostuneiksi itseään nimittävät henkilöt voivat juosta näiden kertakäyttöesineiden perässä. Onko kaikki ihan oikeasti pakko saada heti ja just nyt, kun ei voi ikinä nähdä vaivaa jonkun oikeasti kauniin esineen eteen: joko odottaa sitä oikeaa tai sitten maksaa vähän enemmän. Miten kauneudesta kiinnostuneiden ihmisten maailmassa on tilaa paskoille materiaaleille, kiertäville saumoille ja turhanpäiväiselle rihkamalle?

Kutsukaa tiukkapipoksi, mutta kertakäyttökoti - tämä on jo kaiken huippu.

2 kommenttia:

  1. Tsemppaava teksti, kiitos.:) Vaikka itselläni ei tällä hetkellä olekaan ekologisuusongelmaa sisustuksen kohdalla, mutta yleisesti tämä motivoi taas järkevään kuluttamiseen.

    Monella silmä kai alkaa pitämään kauniina näitä kertakäyttöesineitä, jos ne ovat vallalla kulttuurissa ja omassa kaveripiirissä. Sisustukseen kyllästyy helposti, halutaan vaihtelua ja halpistuotteita on mahdollista ostaa useamminkin. Mutta arjessa on muutenkin ylä -ja alamäkiä, tylsiä ja innostavia vaiheita. Ei koko sisustustakaan voi jokaisena tylsänä päivänä vaihtaa vaan tylsyyden kanssakin on opittava elämään. Ja voihan pientä piristystä hankkia viemällä kirpputorille vanhan tavaran ja ostamalla sieltä jonkin uuden jutun tilalle. Varmaan jokainen yrittää elää oman arvomaailmansa mukaan ja jos nämä ekologisuusarvot löytyisivät/kolahtaisivat, alkasi pikkuhiljaa muuttua myös se, mitä haluaa ostaa ja mitä ei.

    Koko ajanhan ekologisuutta myös markkinoidaan paremmin ja siitäkin on tulossa muoti-ilmiö, toivottavasti ei vain hetkellinen. Jokaiselle olisi hyvä myös löytyä jotakin eikä niin, että ekologisesta vaatekaupasta tulee mieleen vain vihreä, pellavasta tehty kaapu.

    VastaaPoista
  2. Asiaa! Mikä järki hankkia tavaraa mihin kyllästyy puolessa vuodessa? Alkaa mennä hermo kaiken kausittaisuuteen ja keinotekoiseen hetkellisyyteen. Jossain kaatopaikalla noikin tyynyliinat sitten mötönevät, jos kykenevät edes siihen.

    VastaaPoista