sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Miksi ihminen ostaa paskaa?

Ulkolinja: Myrkkyä halvalla

Tätä katsoessa pysähdyin miettimään, kuinka suuri osa vaatteistani onkaan halpaketjuista. Ehdottomasti suurin osa. Halpaketjuissa on tullut shoppailtua aika lailla elämän aikana ja monet kirppis-ostoksenikin ovat alkujaan hankittu halpiksista.

Tämän loputtua mietin, vaikuttaako tämä minuun. Alanko oikeasti ostaa vain tuotteita, joiden alkuperästä ja turvallisuudesta voin olla aivan varma? En tiedä. On hullua, miten monta dokumenttia vaateteollisuuden epäeettisyydestä olen katsonut, miten monia artikkeleja lukenut, ja silti jatkan kuin ennenkin. Vaikka tiedän kaiken minkä tiedän ja välitän aiheesta niin paljon, miksi en kykene konkreettisesti muuttamaan omaa käytöstäni? Miksi silti kiertelen henkkamaukkaa ja hiplailen noita myrkytettyjä, ihmisten kärsimyksestä koottuja, merkityksettömiä paska-vaatteita?

Ei voi tajuta. :/

Potentiaalisia vastauksia otetaan vastaan!

3 kommenttia:

 1. Mulla ainakin vie aikaa. Henkkamaukka ynnä muut kiinnostaa paljon vähemmän kuin ennen. Silti välillä tulee käveltyä sisään hiplailemaan ja toisinaan ostamaankin. Mutta eihän muutkaan muutokset tapahdu heti ja kokonaan.

  Kirppari olisi kai paras vaihtoehto monelta kantilta, mutta ite oon ihastunu enemmän noihin kauppoihin, jotka myy ekologisesti valmistettuja, yleensä aika kalliita vaatteita. Silloin musta vaan tuntuu, että ostan luomuksen, joka on ainutlaatuinen ja upea, sydämellä suunniteltu ja tehty ja jota haluan kantaa seuraavat kymmenen vuotta.

  VastaaPoista
 2. Joo jotenkin oon vaan niin yllättynyt siihen, miten mieli jotenkin haluu niin vahvasti kieltää kaiken kauheen ja vaan shoppailla. Sitä kattoo dokumentteja lapsityövoiman käytöstä ja on kauhuissaan ja vannoo, ettei enää ikinä haluu tukee semmosta, ja sit avaa lehden ja alkaa ihaileen henkkamaukan uutta syysmallistoa...

  Mutta kyllä mäki kuitenkin uskon, että se muutos tulee; hitaasti mutta varmasti :) Ja tarkotus olis ittekin nyt aktivoitua noiden ekomerkkejen kanssa, koska niitä nyt tulee Helsinkiin koko aika enemmän ja valinta kasvaa koko ajan. Imatralla pitää tyytyä kirppiksiin, mutta onneks täällä on niitä sentään muutama.

  VastaaPoista
 3. Jonna, joo siis ei mun ookaan tarkotus sanoa, että kaikki ostaminen on paskaa, ei ees kaikki ostaminen halpaketjuista. Ja sun tekemisethän kuulostaa enemmänku hienolta.

  Se, mikä on musta perseestä, on se, että ostetaan vaan ostamisen, huvin tai jonkun muun turhuuden takia uutta. Että kävellään vaan johonkin kauppaan etsimään "jotain kivaa" monta kertaa kuukaudessa tai jopa viikossa.

  Itsestänikin löytyy se puoli, joka tykkää shopata harrastuksena. Tyydytän nimenomaa tätä turhuuden tarvetta kirppiksellä. Kauppaan on tavoite mennä oikean tarpeen kanssa ainakin melkein aina.

  VastaaPoista