maanantai 18. maaliskuuta 2013

Miten lopettaa tarvitseminen?

Tosiaan muutto Tamperelle on tapahtunut tammikuun alkupuolella, ja moni ajatus on herännyt. Viime postauksessa jo linkkailin yhden uusista suosikkiblogeistani, ja tällä hetkellä suurkulutan myös näistä kahta: aMinimalist sekä luxurious frugality. Selväksi on käynyt, että missä tahansa asunnottoman kesäni vietän, vaatekaappini ei mahdu sinne. Sinne eivät mahdu myöskään epäklasarit nuottikirjani, joita säilytän siinä toivossa, että joskus epänörttiintyisin. Sinne eivät varsinkaan mahdu ne kymmenet, mahdollisesti jopa sadat astiat, jota sukulaiseni ovat hyvää hyvyyttään ostaneet ymmärtämättä, että nykyaikana tavaran hankkiminen on helpompaa kuin koskaan eikä se ole todellakaan taloudellisesti kuormittavin asia opiskeluaikana tai elämässä ylipäänsä (puhumattakaan siitä, että en voisi vähempää olla pesänrakennus- tai kodinhoidollisia ihmisiä).

Ravaan tällä hetkellä pääasiallisesti ja säännöllisesti kolmen asunnon välillä, ja sosiaalisiin suhteisiini kuuluu myös jonkin verran yökyläilyä muissa paikoissa. Linkkailemissani blogeissa puhutaan paljon ajan lisääntymisestä tavaran vähentämisen seurauksena. Hektisessä arjessa joka jakautuu kahden kaupungin välille sekä yrittää tasapainoilla intohimoisen ja aikaavievän ammatinvalinnan ja syvien sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen ristipaineessa aikaa todellakin tarvittaisiin. Ja on totta, että vaikka en enää osta juuri mitään, tavaran järjestelyyn kuluu hirveästi aikaa ja energiaa. Vaatteet ovat väärässä kaupungissa, puolet alusvaatteista löytyvät kaksi kuukautta katoamisensa jälkeen väärästä laukusta ja koen huonoa omaatuntoa vanhempieni kellarissa majailevasta röykkiöstä. Toisaalta rentoudun blogeja lukemalla tai piipahtamassa vintagekaupoissa ja näin olen myös tutustunut hiukan paremmin uuteen kotikaupunkiin. Kun ottaa kuitenkin huomioon, että tällä hetkellä koen suurta ahdistusta elämäni yksipuolisuudesta ja minulta suoraan sanottuna puuttuu mielenrauhaa, hävettävän pitkät blogien lukusessiot eivät näemmä ole siihen ratkaisu. Ilmeisesti luulen siis rentoutuvani visuaalisessa tavaravirrassa, mutta se ei kyllä ole totta. Olenko niin kertakaikkisen koukussa konsumerismiin, että en enää edes tiedä miten muuten (ilmaisesti) voisin kuluttaa sitä aikaa, jolloin olen liian väsynyt työskentelemään instrumenttini parissa mutta en kuitenkaan valmis nukkumaan?

Toinen toistuva teema on tarvitsemisen lopettaminen. Kuten sanottua, olen aikalailla lopettanut ostamisen, joskin kuluneen vuoden aikana on tullut tehtyä muutamia (enimmäkseen käytettyjä) hankintoja, kun tuntui, että joka asu on jo ollut päällä tuhottoman monta kertaa. Pidän kalenterini takana pientä listaa asioista, jotka koen tarvitsevani. Tänä talvena löysin vihdoin talvikengät, jotka ovat helpottaneet elämää hirveästi. Kiinasta ostin kissalasit, jotka olivat niinikään olleet listalla vuosia. Kummatkin hankinnat ovat olleet mielessäni pitkään ja ovat tehneet minut onnellisemmaksi, sillä joka kerta kun puen nuo järkevät ja äärimmäisen coolit talvikengät tai nuo kissalasit päähäni, hykertelen onnessani. <3 Ongelma on se, että listallani on vielä kaksi asiaa, jotka ovat myöskin olleet siellä vuosia: keltainen hame ja pitkä välikausitakki. Keltainen korkeavyötäröinen hame sopisi ihan kaikkien yläosieni kanssa ja näyttäisi huipulta monien sukkisteni parina. Usein herkuttelen ajatuksissani sellaisen omistamisella, mutta tosiasia on, että kaikki yläosani käyvät jo yhteen jonkin hameen kanssa. Mikään lyhyistä takeistani taas ei vaan tunnu tarpeeksi tyylikkäältä. Olen käyttänyt ihan hirveän suuren osan ajastani näiden kahden asian metsästämiseen, ja haluaisin vain unohtaa ne ja koko listan. Haluaisin kokemuksen, että vaatekaappini on valmis, sillä pidän sen sisällöstä, joka on jo jokseenkin järkevä ja itselleni helppo ja mieluisa käyttää. Loppuvatko nämä toiveet ikinä? Haluaisin, että mieleni kapasiteetti voisi jo ohjaantua ihan muihin asioihin, mutta epätoivon vimmalla takerrun silti näihin muutamiin matrialistisiin haaveisiin. Lopuksi kuva, missä on paitsi uudet kissalasit, myös se plöts-niin-epätyylikäs välikausitakkini. Itseasiassa asu, vaikka sitä ei ole juuri ajatultu, näyttää minusta aika coolilta. Onko mun siis oltava aina ja joka helvetin hetki niin kipeän tyylikäs, että en voi muka käyttää täysin normaalia ja toimivaa takkia? Ja tuleeko muka musta kipeän tyylikäs, jos viimein löytäisin sen takin?

Vapauttakaa mut kärsimyksistäni. :D

2 kommenttia:

 1. Isoja kysymyksiä mitä tulee hameeseen ja välikausitakkiin :D Omalta osaltani voin sanoa, etten esim. koe oman pitkän talvitakkini olevan mitenkään täydellinen. Se on lyhennetty vähän liian lyhyeksi enkä oikeen koe kaksirivi-napituksen olevan mulle imarteleva. Ihan varmasti maailmassa olisi takki joka ois hienompi ja parempi ja tyylikkäämpi ja mitä vielä. Mutta toi takki on lämmin ja mukava ja tarpeeks kiva, eikä mulla oo mitään jaksamista tai rahaa alkaa etsiä uutta. Ajatus kaupoilla vaeltamisesta uuden takin perässä tuntuu lähinnä absurdilta. Ehkä jos jossain törmään uuteen hienoon, voisinkin hankkia, mutta sellanen tarkotuksella etsiminen ei nappaa tällä hetkellä ollenkaan. Ei vaan jotenkin riitä energiaa sen ajattelemiselle ees.

  Eli jos haluaminen ahdistaa, nii sen voi lopettaa. Tyytyminen johonkin epätäydelliseen juttuun tuntuu musta aika hyvältäkin välillä. Vähän niinku se tunne omasta kodista, ku kaikki tavara on vähän eriparista ja rumaa, mutta se on vaan päätyny ittelle. Se hellittäminen täydellisyydestä ja jostain "ideasta" jonkin konkreettisen ja läheisen edessä on ainakin mulle tehny hyvää.

  Mutta se on kai aika henkilö- ja tapauskohtanen juttu, että missä asioissa voi ja kannattaa tyytyä vähemmän täydelliseen ja missä ei :p

  t: romaani-kirjailija virpi n

  VastaaPoista
 2. Niin. Mäkin oon ollut ton takin kanssa jo jostain vuodesta 2008? 2007? että ei kai siinä niin paljon vikaa voi olla. Musta tuntuu, että en nyt mee enää kauppaan ja oon vaan sen kanssa. Sen keltasen hameen saan ostaa jos törmään siihen esim. kirpparilla kun oon myymässä.

  Tää tavaran vähennys nyt kyl pyörii mun päässä 24/7 :D voisko joskus olla vähän vähemmän pakkomielteinen...

  t. itse-kirjoitan-lyhyesti-takkiongelmasta-josta-en-suinkaan-ole-puhunut-tuntitolkulla-irl-hanna-j

  VastaaPoista