tiistai 29. joulukuuta 2009

Mitä helvettiä te oikein ajattelette?

Joulun jälkeen itselläni on ainakin ollut aika huono olo. Koko juhlassa ei enää ole kyse edes yltäkylläisyydestä, vaan pikemminkin kovan luokan ylilyönneistä. Ahdistaa niin pirusti kaikki ylimääräinen tällä hetkellä, että tekisi mieli luopua lopustakin lihansyönnistä (tällä hetkellä kieltäydyn vain punaisesta), lopettaa shoppailu vieläkin ankarammilla säännöillä ja vaihtaa kaikki käyttötuotteet esim. kosmetiikka ekologisimpiin vaihtoehtoihin.

Sen verran on ällöttänyt ja mielessä on siintänyt lähinnä ilmastonmuutos, kulttuurin rappio, ympäristön pilaantuminen ja lopullinen tuho, että oli aika järkytys piipahtaa kaupunkiin tapaamaan kavereita eilen. Mitä helvettiä te ihmiset teette tällaisten juhlapyhien jälkeen alennusmyynneissä? Te ette tarvitse yhtään mitään, kun koko joulukuun ollaan jo ostettu niin perkeleesti ettei mitään mieltä (kalleimmat lahjat tietysti itselle). Kuinka pahasti menette lankaan, kun kulutusjuhla ei saa päättyä koskaan, vaan heti välipäivinä on päästävä kahlaamaan trikoohuttumeressä ja hukuttautumaan rihkamavuoriin?

Ja mitä ihmeen pakkorituaalia alennusmyynneistä ollaan tekemässä! Yhtäkään naisten lehteä ei voi avata tai blogilinkkiä klikata, ilman että sieltä tulisi ohjeet miten selviytyä alessa ja mitä ostaa sieltä ja täältä. "Näin hankit itsellesi turhuutta niin, että menetät joka tapauksessa rahaa ja tulet hulluksi, mutta jee halpaa wuhuu, enpä kelaa mitään."

Siispä tässä teille Paljettivallankumouksen ultimate top10 ever bestest fäsön muistilista aleihin:

1. Et voi säästää ostamalla.
2. Jos aleja ei olisi, luultavasti kuluttaisit rahasi järkevämmin eikä olisi taas niin paljon kirppiskassin täytettä ensi kuussa.
3. Jos et ostaisi tuotetta normaalihintaisena, se tuskin on ostamisen arvoinen ollenkaan.
4. Sitä voi miettiä, että jos ainoa hinta minkä suostuu maksamaan on halvin, onko kyse enää vaateharrastuksesta vai shoppailumaniasta. (Esim. jos ajatellaan, että keskivertobloggari ostaa keskimääkin viisi 20 euroa maksavaa vaatetta kuussa, tekee se 60 vaatetta ja 1200 euroa vuodessa. Aika turha tulla sitten kitisemään, kun ei ole varaa Parikoihin tai mikä se pakko saada just nyt!1 juttu sillon sitten onkaan.)
5. Aina vaan uudet ja uudet trikoohuttuvaatteet eivät tee kenestäkään tyylikästä, eivätkä vaikuta vaatekaapin sisältöön yhtään mitenkään.


Ja sitten itsekin kaupassa työskentelevänä seuraavat ovat lempparini:

6. Alessa myydään tasan niitä tuotteita, mitä kukaan ei ole koko kauden aikana halunnut ostaa. Jos siis tuntuu, että alesta löytyy ihan mielettömästi kaikkea, niin joku on kyllä pielessä.
7. Kaupat eivät lätki alennustarroja tuotteisiin huvikseen. Esim. 50% kertoo jo usein tuotteen olevan jopa muutaman vuoden vanha. Alet on jymäytyskikka, jolla asiakkaat saadaan sisälle liikkeeseen ilman mitään järkevää toimitettavaa ja parhaassa tapauksessa myytyä heille vielä vanhaa tavaraa "halvalla".


Että menkää nyt ihmeessä kaikki hamstraamaan lisää paskaa halpaketjuista itsellenne. Ilolla sitten hukumme yhdessä jälkipolvien kanssa siihen lähivuosina. Jos millään jälkipolvilla on edes mahdollisuutta syntyä tällaiseen maailmaan.

11 kommenttia:

 1. Todella upea ja rakentava argumentti sinulta ansQ, tälläistä keskustelua kaivataankin lisää.
  Kaikessa loistossaan kommenttisi kuitenkin saa ainakin minut erittäin surulliseksi. Kun porukkaa yritetään herätellä ajattelemaan omaa käyttäytymistään ja mitä se tekee ihmisille, heidän mielenterveydelleen ja koko maailmalle, on siitä kiitoksena kommentoijat, jotka yrittävät sivuuttaa koko asian kieltämällä sen olemassaolon.
  Tiesitkö, että Tyynellevaltamerelle on muodostumassa 8. manner roskasta? se painaa nyt noin 3 miljoonaa tonnia ja koostuu muovijätteestä. Mistähän tämäkin lautta on saanut alkunsa, ellei ihmisten hulluuspäissään kaupasta kotiin kantamastaan roskasta.
  Eli hauskaa alennusmyyntiä vaan teille kaikille, jotka niistä pidätte. Toivottavasti teette löytöjä! Ei se mitään jos ne eivät miellytäkkään silmää enää viikon päästä. Senkun heitätte ne pois.

  VastaaPoista
 2. Muistilista oli huippu ja herätti ajattelemaan! Alennusmyynnit taidan skipata jo ihan vain oman mielenterveyden takia, niissä juokseminen on loppupeleissä aika raskasta ja rasittavaa.

  Joulua en onneksi kokenut negatiivisesti. Jo ennen joulua hymyilin ihmisille enemmän ja tuntui, että mullekin oltiin ystävällisiä. Ilmassa oli joulumieltä! Odotin joululta ennen kaikkea rauhoittumista. Vihdoinkin saisi luvan kanssa (ilman, että lupa täytyy taistella itselleen) vain olla hiljaa ja levätä, sillä kaikki muutkin tulisivat käpertymään koteihinsa. Ilahduin siitä, että kännykkä ei koko ajan piipannut niin kuin muutama vuosi sitten, kun kaikille kavereille oli pakko lähettää ties mitä joulu-ketju-tekstaria. Nautin perheen seurasta. Lahjoja oli sopivasti. Rahaa niihin meni tavallista enemmän, mutta oli ilo nähdä, kun itselle rakkaat sukulaiset saivat oikeasti tarvitsemiaan asioita. Itselleni en ostanut lahjoja, mutta sain oikein hienoja. Ei mitään superturhaa tai erityisen epäekologista.

  Oli lunta, oli joulu.<3

  Yleisesti ottaen tulisi kyllä ajatella näitä asioita enemmän ja toimia eettisemmin + ekologisemmin. Pienin askelin eteenpän.

  - Jonna

  VastaaPoista
 3. Tällaisina hetkinä toivon, että blogillamme olisi suurempi lukijakunta.

  VastaaPoista
 4. Ruokakaupassakin kun kattelee niin ei voi kuin ihmetellä.. Vähemällä tultaisiin toimeen.
  Näin esimerkiksi, laskin huvikseni erään kerran montako eri valmistajan ketsuppia löytyy lähimarketistani. Niitä oli seitsämän, muovipulloissa..

  VastaaPoista
 5. janna, se oli paska heitto, relaa!

  t. anita

  VastaaPoista
 6. haha, kuulinkin virpiltä, että toi kommentti oli varmaan sulta :D mutta luulin oikeesti, että siellä oli joku pikkupissa ja vihastuin.

  VastaaPoista
 7. Yllättäviä käänteitä! <3 hihi

  VastaaPoista
 8. Minäkään en ole käynyt alennusmyynneissä tänä vuonna. En oikeasti tarvitse mitään. Enkä enää haluakaan juuri mitään. Kuinkahan kauan tätä ihanan vapauttavaa, halutonta olotilaa kestää?

  Tiuku

  VastaaPoista
 9. Aki: Ja niistä 7 vaihtoehdosta tod.näk. vain yksi on luomua, jos sekään. Ja sitä kyllä mietin, miksi niin monet luomuvaihtoehdot pitää kääriä muoviin? Siinä sitten pohtii pakkaamattoman normi-kaalin ja muoviin käärityn luomukaalin välillä, että kumpikohan olisi se ympäristöystävällinen valinta :S

  Tiuku: Minuakin vähän pelottaa, että pystynkö pitkään vielä ylläpitämään tätä ihanaa tyytyväisyyttä. Periaatteessa ainoa minkä olen huomannut auttavan on yksinkertaisesti kauppojen välttely, mutta pian taas alkaa olla aika alkaa etsiä korvaajia puhki-kuluneiden perusvaatteideni tilalle, eikä voi ikinä tietää mitä siitä seuraa :/

  VastaaPoista
 10. hyva postaus, mulla on nyt realistisempi kuva alennusmyynneista. satuin ostamaan taalta lyonista alesta talvitakin kympilla; no, taalla on talvi sen verran leuto ettei haittaa vaikkei se niin laatukamaa olekaan. piti vaan akkia saada jotain lammiketta ja mielellaan myos halvalla. ainiin ja samasta syysta ostin myos H&M:lta ale-villapaidan. huvikseen ei siis tule shoppailtua, varsinkaan mistaan turhake-H&M:lta ym. halpaketjuista.
  joulu on liian kulutusjuhlaa mutta silti joulu, ihanaa tunnelmallista aikaa.

  VastaaPoista