perjantai 25. syyskuuta 2009

Raikuvat aplodit Mark Fastille!

Nyt vähän positiivista asiaa aiheesta, joka on yksi pääsyistä tämän blogin koko olemassa-ololle, eli siis asiaa ulkonäköpaineista ja -normeista muotimaailmassa. Törmäsin tähän ihastuttavaan uutiseen ensin OUTSAPOP TRASHION:ssa ja sittemmin vielä More to love!:ssa.

Mark Fast on siis muotisuunnittelija, joka päätti ottaa näytökseensä London fashionweekille kolme normaalikokoista mallia. Aika mahtavaa sanoisin. Fastin päätös oli kuitenkin ilmeisesti sen verran radikaali, että ainakin yksi stylisti (toisissa lähteissä sanottiin, että kaksi) lähti lätkimään vain kolme päivää ennen näytöstä. Onneksi saivat jonkun muun tilalle ja saattoivat pitää kiinni päätöksestään. En voi kuin ihmetellä sytilistin/ien reaktioita. Miksi hitossa lopettaa tuollaisesta syystä? Pelottiko, että yleisö vihaisia ja stylistit saisivat vihat niskaansa? Ovatko normaalikokoiset ihmiset niin kammottavia, ettei niitä kestä katsoa? Ihan oikeasti haluaisin kuulla mikä sai stylistissä/eissä aikaan niin vahvan reaktion.



Fastin tempauksen on syytelty olevan pelkkä julkisuus-temppu, mutta minä en oikein näe, mitä väliä sillä edes on, vaikka se olisikin. Kyseessä on kuitenkin hyvä teko. Fast itse on ilmoittanut, että halusi vain tuhota käsityksen siitä, että hänen suunnitelemansa vaatteet eivät kävisi kuin superlaihoille naisille, vaan että niitä voivat käyttää kaikki koosta riippumatta.



Sinänsä Mark Fast:hän ei ole ensimmäinen lajissaan, ovat muutkin suunnittelijat käyttäneet isompia malleja. Esim. Jean Paul Gaultier käytti 2006 Pariisin muotiviikoilla iso-kokoista mallia showssaan. Ja on varmaan muitakin esimerkkejä, mitkä eivät nyt vain tule mieleen. Mutta en ymmärräkään minkä vuoksi erikokoisten ihmisten käyttäminen mallina olisikaan minkäänlainen kerta-kokeilu-juttu. Ja minä pidän Fastin malli-valinnoista. Siinä missä gaultier meni toiseen ääripäähän ja valitsi ihan reilusti ylipainoisen mallin, Fastin mallit ovat keskikokoisia ja terveenpainoisen näköisiä (tosin kokohan ei ole välttämättä mikään tae terveellisyydelle, eikä myöskään este sille). Fast todisti myös vääräksi väittämän, että mallien on vain oltava samankokoisia käytännön syistä. Toivoisin, että muoti-lehdissä ja -näytöksissä voitaisiinkin saada enemmän variaatiota mallejen kokoon.



Näitä malleja on muuten kutsuttu plusmalleiksi ja xl-malleiksi, mutta en oikein tiedä onko se hyvä tapa kuvata näiden naisten kokoa. Ilmeisest mallit ovat kokoa 40, 44 ja 40-44(mitä se sitten tarkoittaakaan), mitkä ovat minusta vielä ihan normaalikokoja, varsinkin kun ottaa huomioon, että nämä naiset kuitenkin ovat pituudeltaan malli-mitoissa. Vai onko vika asenteessa, jos kavahtaa sanaa iso? Miksi se on sellainen tabu, miksi se nähdään aina haukkuma-sanana? Sitä voipikin miettiä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen toi malli kyllä. Ja jotenkin, ero ei ole niin huomattava noihin tavallisiin malleihin verrattuna. Tai siis tästä sen huomaa, ettei laihuus ole mitenkään välttämätöntä.

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Aina jotenkin annetaan ymmärtää, että "normaali"-kokonen malli näyttäisi kauhealta laihojen vieressä. Pikemminkin mun mielestä tässä tapauksessa toisin päin. Ja kun nuo vaatteetkin näyttää ihan pirun hyvältä isommankin (kuin tikunlaihan) mallin päällä.

    VastaaPoista